Okusi Negove povezali kulinariko, naravo in kulturno dediščino

Datum novice: 22.09.2025

Avtor novice: Grad Negova

V soboto, 13. septembra 2025, je na Negovi in v njeni okolici potekal kulinarični potep Okusi Negove, ki je obiskovalcem ponudil pester preplet narave, tradicije in gastronomije. Dan je bil prepleten s številnimi zgodbami, okusi in drobnimi čarovnijami.

Na zeliščnem vrtu stavešinskega metulja pri Alchemia Pannonica so se udeleženci sprehodili med dišečimi gredicami, prebujali vse čute in okušali drožaste krekerje, mini sivkine pite, zeliščne kombuče ter domače aromatične čaje. Za piko na i so lahko primerjali vonj svežih rastlin z vonjem, ki je ujet v stekleničke hidrolatov. Vsak nos je našel svojo najljubšo esenco.

Na Kmetiji Smrke je zadišalo po mlečnih delikatesah. Dobrote na lično pripravljenih krožnikih je družina Smrke predstavila v prekrasni obokani kleti. Brbončice so plesale med okusi mladega sira, mocarele, skutnega namaza in zeliščnega masla. Manjkala ni niti tradicionalna prleška gibanica, ki je s svojo domačnostjo zaokrožila postanek.

Za konec so obiskovalci prisluhnili številnim vznemirljivim legendam in zgodbam, ki pripovedujejo o pestri zgodovini gradu Negova. Spoznali so vse od skrivnostnih negovskih čelad iz Ženjaka do poslednje plemiške rodbine na gradu, obudili spomin na dobrotnika Ivana Krambergerja, za piko na i pa so se prepustili še čarom grajske kleti.

Tam so se razvajali z mehurčki penin Vin Tempus in okušali njihovo posebnost – grozdove hrustke. Degustacija je potekala ob spremljavi edinstvenih zvokov mofet z razstave Dihanje Zemlje.

Okusi Negove niso le potep, ampak zgodba, kjer se bogata kulturna dediščina, ustvarjalnost lokalnih ponudnikov in pristni okusi domačih krajev srečajo v enem dnevu. Organizatorji so razkrili le majhen delček lokalnega utripa – a dovolj, da je pustil velik vtis.

Hvala vsem, ki ste bili del te kulinarične avanture!

Avtorica fotografij: Katja Šiško Škrajnar

Deli na:

Galerija slik