Peka kruha z drožmi in rastlinski namazi – delavnica za zdravo prehrano

Datum novice: 18.03.2025

Avtor novice: Mladinski center Gornja Radgona

Na praktični delavnici Kruh za zdravje & rastlinski namazi sta Suzana Simenčič in Nino Irgolič udeležencem predstavila celovit vpogled v peko kruha z drožmi ter pripravo zdravih rastlinskih namazov. Suzana Simenčič, NPK aromaterapevtka, vrtnarka in skrbnica aromatičnega vrta, ki skupaj s partnerjem razvija aromatično zeliščno posest Alchemia Pannonica, je delila svoje poglobljeno znanje o naravnih sestavinah ter njihovem vplivu na zdravje in dobro počutje. Nino Irgolič, mladi podjetnik na začetku svoje poslovne poti, je poudaril pomen celostnega pristopa k prehranjevanju ter povezovanja s telesom in naravo.

Nino je prikazal pripravo polnozrnatega kruha z drožmi, Suzana pa se je osredotočila na brezglutensko različico, pri čemer sta izpostavila pomen fermentacije, vpliv različnih vrst moke ter praktične trike za uspešno peko. Oba sta poudarila koristi naravno pripravljenih pekovskih izdelkov, ki ne vsebujejo industrijskih dodatkov, ter razložila, kako lahko vsak posameznik prilagodi postopek svojim prehranskim potrebam. Po demonstracijskem delu so udeleženci lahko različne kruhe tudi poskusili v kombinaciji z vrsto zdravih rastlinskih namazov, ki so odličen dopolnitev hranljivih obrokov, pripravili pa smo jim tudi recepte zdravih rastlinskih namazov, da jih bodo lahko preizkusili in vključili v svojo vsakodnevno prehrano. Vsi prisotni so tako tekom delavnice pridobili dragocene informacije o hranilni vrednosti naravno pripravljenih pekovskih izdelkov ter o različnih tehnikah izdelave uravnoteženih, rastlinskih namazov.

Takšne vsebine so izjemnega pomena, saj prispevajo k ozaveščanju o vplivu prehrane na zdravje ter spodbujajo uporabo lokalnih, kakovostnih sestavin. Udeleženci so pridobili ne le teoretično znanje, temveč tudi praktične veščine, ki jih lahko neposredno uporabijo v vsakodnevnem življenju – od priprave lastnega kruha brez industrijskih dodatkov do ustvarjanja hranljivih, rastlinskih namazov, prilagojenih njihovim potrebam in okusom. Po demonstracijskem delu so imeli priložnost okušati sveže pečen kruh in raznolike namaze na bogati pogostitvi, kar je omogočilo dodatno razpravo ter izmenjavo izkušenj med udeleženci in izvajalci.

Tovrstne delavnice predstavljajo pomembno obliko neformalnega izobraževanja, saj dopolnjujejo formalne učne procese z uporabnimi, življenjsko pomembnimi znanji. Mladi na ta način pridobivajo praktične spretnosti, ki spodbujajo prehransko samooskrbo, kritično razmišljanje o sestavi živil ter kreativnost pri pripravi obrokov. Poleg tega takšni programi krepijo medgeneracijsko sodelovanje, trajnostno naravnano potrošnjo in zavest o pomenu zdravega življenjskega sloga.

Iskrena zahvala Suzani Simenčič in Ninu Irgoliču za strokovno izvedbo delavnice, ter vsem udeležencem, ki so s svojo radovednostjo in angažiranostjo prispevali k dinamičnemu in poučnemu dogodku. Prav tako se zahvaljujemo podpornikom mladinskega centra, ki omogočajo izvajanje tovrstnih vsebin ter s tem prispevajo k širjenju znanja in izboljšanju kakovosti življenja v lokalni skupnosti.

Delavnica Kruh za zdravje in rastlinski namazi

Deli na:

Galerija slik