Delavnica in izmenjevalnica receptov SLADKO BREZ SLADKORJA

Datum novice: 06.06.2025

Avtor novice: Mladinski center Gornja Radgona

Prekomerno uživanje sladkorja je eden glavnih dejavnikov za nastanek številnih zdravstvenih težav, kot so debelost, diabetes tipa 2, težave s prebavo, slabša imunska odpornost in celo nihanja razpoloženja. Sodobna prehrana je pogosto polna skritih sladkorjev, zato je znanje o zdravih alternativah še toliko pomembnejše.

Zato smo se v Mladinskem centru Gornja Radgona (MC), skupaj z vodjo Majo Klenovšek, Suzano Simenčič in Ninom Irgoličem odločili, da pripravijo ustvarjalno delavnico in izmenjevalnico receptov na temo bolj zdravih sladic, takšnih brez belega sladkorja in umetnih sladil.

Na dogodku  Sladko brez sladkorja, ki je potekal v torek, 4. junija 2025, so se obiskovalci sladkali povsem brez slabe vesti. Potekal je v sklopu Tedna vseživljenjskega učenja, katerega nacionalni koordinator projekta TVU: Andragoški center Slovenije, tukajšnji organizator pa Zavod Kultprotur.

V sladicah, ki so jih predstavili, lahko brezskrbno uživamo, ne da bi se nam pri tem dvignil krvni sladkor. Prav tako ostaja stabilen glikemični indeks in po zaužitju smo siti ter polni energije. Nino Irgolič je med drugim razložil, zakaj beli sladkor zamenjati z naravnimi sladili in katera so ta. Povedal je, na kaj je potrebno biti pozoren pri izbiri sestavin in podal kar nekaj koristnih informacij v povezavi uživanjem sladic in kako jih prebavimo kar se da najbolje.

Suzana Simenčič se je osredotočila na druge, bolj rastlinske vire sladkobe in ob tem predstavila vzgojo tiste zelenjave, ki vsebuje naravne sladkorje. Omenila je zelišča, s katerimi lahko sladimo jedi ali pa jim le-ta dajejo deloma sladkast okus. Nekatere naravne arome povečajo zaznavo sladkega in nam na ta način dajo neko zadoščenje ter potešijo željo po slaščicah, je še povedala. Ob tem ni mogla mimo hidrolata roženkravta ali dišeče pelargonije, ki so ga obiskovalci lahko zaznali v prosenih kroglicah s kokosom.

Nino in Suzana sta prikazala pripravo veganskega tiramisuja, fižolovega brownieja s slivami ter jabolčnega drobljenca z ovsom. Sledila je pokušina najrazličnejših zdravju prijaznih sladic, kot so korenčkova tortica z domačim čokoladnim namazom, biskvit s sladkim krompirjem, brezglutenski tiramisu, čokoladne kroglice z daljti ter ostale. Slišati je bilo mnogo mrmranja v znak zadovoljstva ob razvajanju brbončic.

Takšne delavnice spodbujajo zdrav odnos do hrane, kjer se užitek ne enači le s sladkorjem. Ponujajo praktične rešitve za vsakodnevne prehranske izzive in nas učijo, kako uživati v sladkem okusu brez škodljivih posledic, kot so raznorazne sodobne bolezni.

Tematika je izjemno dragocena tako za mlade, kot ostale generacije, z vidika ozaveščanja zdravega načina življenja, vzgoje in trajnostnega načina življenja (izbira lokalnih in sezonskih sestavin). S tovrstnimi druženji spodbujamo kulinarično ustvarjalnost med mladimi in krepimo občutek skupnosti in pripadnosti.

Takšni dogodki niso le zabavni, ampak izobraževalni, preventivni in spodbudni za razvoj pozitivnega odnosa do hrane in sebe. Zmanjševanje sladkorja je v sodobnem času pomembna tema – ljudem, zlasti mladim pa lahko preko izkustva prikažemo, da je sladko življenje mogoče tudi brez belega sladkorja.

Suzana Simenčič, NPK aromaterapevtka, vrtnarka in skrbnica aromatičnega vrta, ki skupaj s partnerjem razvija aromatično zeliščno posest Alchemia Pannonica, je delila svoje poglobljeno znanje o naravnih sestavinah ter njihovem vplivu na zdravje in dobro počutje. Nino Irgolič, mladi podjetnik na začetku svoje poslovne poti, je poudaril pomen celostnega pristopa k prehranjevanju ter povezovanja s telesom in naravo.

Iskrena zahvala obema za strokovno izvedbo delavnice, ter vsem udeležencem, ki s svojo udeležbo vsakič prispevajo k bogatemu dialogu in še bolj pestremu dogajanju.

Zahvaljujemo se tudi podpornikom mladinskega centra, ki omogočajo izvajanje tovrstnih vsebin ter s tem prispevajo k širjenju znanja in izboljšanju kakovosti življenja v lokalni skupnosti.

Deli na:

Galerija slik